Yukarıda gördüğünüz teraryumları yapmak için gerekli malzemeler;
- Bir cam kase. Fotoğraftaki örneklerde görüldüğü gibi bu kase bir akvaryum olabilir. Büyük bir şekerlik veya kavanoz da olabilir.
- Teraryum bitkisi. Seçeceğiniz bitki iç mekan bitkisi olmalıdır. Birkaç çeşit bitkiyi aynı teraryumda kullanacaksanız bazı özelliklerinin aynı olmasına dikkat etmeniz gerekir. Yani bitkilerin nem, ısı ve ışık ihtiyaçlarının hemem hemen aynı oranda olması gerekmektedir.
- Yosun
- Saksı Toprağı
- Çakıl taşı. Bu taşlar dekoratif amaçlı da kullanılacağından istenilen farklı renk ve boyutlarda seçilebilir.
- Kömür
Teraryum Nasıl Yapılır?
- aşamada teraryum kasesinin dibi bir miktar çakıl taşıyla doldurulur. Bu işlem dekoratif amaçlı olmanın yanında drenaj işlemi içinde gereklidir. Yani fazla suyun dipte muhafaza edilmesini sağlayacaktır. Burada siyah çakıl taşları kullanılmış.
- aşamada çakıl taşlarının üzerine bir sıra kömür tozu dökülür. Bu kömürün görevi zamanla terraryumun içinde küf gibi zararlı maddelerin oluşmasını engellemektir.
- aşamada yeterli miktarda toprak doldurulur. Toprağın seviyesi cam kasenin yarısının altında olmalıdır.
- aşamada bitkiler dikilir.
- aşamada kalan toprağı kapatacak şekilde yosunlar serilir.
- aşamada kalan çakıl taşları cam kase ile toprak arasında kalan boşluklara bir kaşık yardımıyla doldurulur. Bu işlem dekoratif amaçlı yapılmaktadır. Bu nedenle istenilen renk ve boyutlarda çakıl taşları kullanılabilir. Hatta daha ilginç nesneler de kullanılabilir. Burası sizin hayal gücünüze kalmış.
- aşamada teraryuma bir miktar su verilerek işlem tamamlanır.
Yaptığınız bu teraryumun sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. Teraryumların altı delik olmadığı için fazla su saksılarda olduğu gibi dışarı atılmamaktadır. Bu nedenle teraryuma fazla su verilmemelidir. Bu şekilde üstü açık U şeklindeki teraryumlar ortalama iki haftada bir sulanmalıdır. Sulama işlemi de bir kaşık veya sprey yardımıyla yapılmalıdır. Aşırı sulama bitkilere zarar verir. Yanlışlıkla aşırı sulama yaptığınızda bir süre teraryumu güneş alan bir yere koyarak fazla suyun buharlaşmasını sağlayabilirsiniz. Ama güneşte çok fazla kalmamalıdır. Kullanılan bitkilerin özelliğine göre alacakları güneşin miktarı ayarlanmalıdır. Zamanla teraryumun üstüne çöken ölü yaprak ve yosunlar temizlenmelidir. Aşırı büyüyen dallar budanmalıdır.